Go Back   Scionlife.com » Scion xB Classic » Scion xB 1st-Gen Owners Lounge
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Scion xB 1st-Gen Owners Lounge
First Generation 2004-2006.5 [NCP31]

Reply
 
 
 
Old 11-22-2006, 06:56 PM   #1
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
IBJanky's Avatar
IBJanky 34/M
 
Join Date: Mar 2005
Location: Long Beach, CA
iTrader: (0)
Default VSC/Trac Off/Check Engine Light came on

I have a 2006 xB automatic, bone stock. Last week the VSC/Trac Off/Check Engine lights came on. At first I thought I didn't tighten the gas cap enough so I reset the ECU, re-tightened the gas cap and the lights went away. A couple of days later the lights came on again, so I dropped it off at the local Toyota dealer.

They scanned the codes and these were the codes they came up with:

P0012
C1201

According to the invoice, they found that the VVTI controller (timing gear assembly) was stuck on the lock position. They had to remove the engine head cover, remove the camshaft and replace the VVTI gear assembly.

I had to leave it there for a few days because they had to special order the parts.

I picked up my box this morning and so far so good.

I didn't get charged since it was under warranty.

My xB only has 18,129 miles btw

Just thought I'd share.
__________________
Shaken, not stirred
IBJanky is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2006, 08:25 PM   #2
Senior Member
5 Year Member

SL Member
Scinergy
 
shorberg's Avatar
shorberg 35/M
 
Join Date: Feb 2004
Location: Reliable Scion SPFD MO
iTrader: (0)
Default

you are the 5th person i have seen with this . . .
__________________
Scott Horberg
Reliable Scion
Reliable Facebook
Springfield, MO.
shorberg@gmail.com

Shine-N-Dine Every Third Saturday Night (Apr-Oct) Shine-N-Dine is a monthly meet-n-greet in Springfield MO for local tuners and enthusiasts to join up and share ideas
Scion Pinups
shorberg is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2006, 08:43 PM   #3
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Scinergy
 
cherryBox's Avatar
cherryBox 34/M
 
Join Date: Oct 2005
Location: ScinergyCO
iTrader: (0)
Default

make that the 6th.
__________________
dao ko dao fei chang dao
http://elyxr.com/tao

I feed trolls...to the sharks.

PatternTek
durable, scratch resistant dash kits for scion
http://www.kpi-kingpin.com
cherryBox is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 03:38 AM   #4
Senior Member
5 Year Member
SL Member
SheDrivesA_BSPbB 28/F
 
Join Date: Sep 2005
Location: Sunny SoCaL
iTrader: (0)
Send a message via AIM to SheDrivesA_BSPbB Send a message via Yahoo to SheDrivesA_BSPbB
Default

oh sh*t..that's probably what's wrong with my xB too, but my car is manual..im getting annoyed seeing those lights on everyday...

i'll have the dealership check it out once i'm due for an oil change...which is soon
__________________
2006 Scion xB (5spd manual): daily driver / project (JDM-inspired on a budget)
2003 Infiniti G35 coupe: weekend fun car
1996 Integra GSR sedan: stolen 7/22/05

5.26.07 - a special surprise that came in a camo box <3
SheDrivesA_BSPbB is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 03:59 AM   #5
Senior Member
5 Year Member
Fail, INC
TOCC
SL Member
 
jwaj2002's Avatar
jwaj2002 30/M
 
Join Date: Sep 2006
Location: ico arkansas
iTrader: (0)
Default

I wonder if I need to worry bout this
__________________
owner of the only FireBox

staypuffed


want to be original, don't remove the emblems, add some!


"One thing a Southern boy will never say is, 'I don't think duct tape will fix it.'" Keith Canfield Apollo 13 Astronaut
jwaj2002 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 04:14 AM   #6
Member
5 Year Member
SL Member
 
LVBoxman's Avatar
LVBoxman 114/M
 
Join Date: Jul 2004
Location: Las Vegas, NV.
iTrader: (0)
Default

Mine did it too but after I reset the ECU by pulling the fuse and it went away and has not come on since I hope it stay's off too. I had less than 600 miles on mine when it happened now I'm up to 3000
__________________
Don't Buy the LeBra front end cover. It will Scratch your paint.

Remember "It's better to lose a minute in life than to lose your life in a minute."
LVBoxman is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2006, 06:19 AM   #7
Senior Member
5 Year Member
SL Member
SheDrivesA_BSPbB 28/F
 
Join Date: Sep 2005
Location: Sunny SoCaL
iTrader: (0)
Send a message via AIM to SheDrivesA_BSPbB Send a message via Yahoo to SheDrivesA_BSPbB
Default

i reset the ECU too..it didn't go back on for a while..but then out of no where it came back on...

im taking my car in soon...
__________________
2006 Scion xB (5spd manual): daily driver / project (JDM-inspired on a budget)
2003 Infiniti G35 coupe: weekend fun car
1996 Integra GSR sedan: stolen 7/22/05

5.26.07 - a special surprise that came in a camo box <3
SheDrivesA_BSPbB is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2006, 01:13 PM   #8
Senior Member
5 Year Member

SL Member
 
kewlbox's Avatar
kewlbox 48/M
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lomira, Wisconsin
iTrader: (0)
Send a message via Yahoo to kewlbox
Default

Mine started to do that at around 30,000 miles.After reseting ECU around ten times i took it to the dealer, and mine was with the cam gear also.
That was about 10,000 miles ago and so far it is still good.
__________________
----------------------------------------------------------------------------------------------

Some day i will say something clever, and when i do i will put it here.
kewlbox is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2006, 02:08 AM   #9
oin
Junior Member
5 Year Member
oin 114/M
 
Join Date: Nov 2006
Location: Escondido, CA
iTrader: (0)
Default dash lights / VVTI cam-timing sensor

same thing happened mid November to mine, just hit 28,000 miles, all fixed under warranty, but it did take a few days ............it had been running ok but just seemed a little less powerful just days before the lights came on.............my brother-in-law scanned it at his shop and found the codes, computer told him the timing was retarded
oin is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2006, 02:23 AM   #10
Senior Member
5 Year Member
Fail, INC
TOCC
SL Member
 
jwaj2002's Avatar
jwaj2002 30/M
 
Join Date: Sep 2006
Location: ico arkansas
iTrader: (0)
Default

see thats why I bought the extended warranty
__________________
owner of the only FireBox

staypuffed


want to be original, don't remove the emblems, add some!


"One thing a Southern boy will never say is, 'I don't think duct tape will fix it.'" Keith Canfield Apollo 13 Astronaut
jwaj2002 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2006, 02:34 PM   #11
Senior Member
5 Year Member
Scikotics
SL Member
 
Big_Kokujin's Avatar
Big_Kokujin 31/M
 
Join Date: Jul 2006
Location: Port Allen, Laweezyanna
iTrader: (0)
Default

My light comes one too, but when i hit big ___ water puddles at like 40...
__________________
Tee Cee EEm Bee Ooh Ex
I know you see me, cause I see you.

The early bird may get the worm, but the second mouse get's the cheese.
Big_Kokujin is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2006, 03:54 PM   #12
Junior Member
5 Year Member
 
MikeTheMountain's Avatar
MikeTheMountain 114/M
 
Join Date: Jul 2006
Location: Guelph, Ontario
iTrader: (0)
Default

Same problem here, I'll be taking my box in this weekend for her 30K service, I'm going to bring in your post to show them. I'll let everyone know what happens.

A few others have posted about this issue as well, here's a thread I started with links to more:
http://www.scionlife.com/forums/view...416&highlight=

Good luck!

M
MikeTheMountain is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2006, 09:19 PM   #13
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
ifeldwn02's Avatar
ifeldwn02 31/M
 
Join Date: Nov 2006
Location: columbus ms
iTrader: (0)
Send a message via Yahoo to ifeldwn02
Default

i have a question for why would you keep reseting the lights or not pay them any attenyion when it is in warrenty and they will fix it

and the c1201 is a generic code for the most part just saying there is a malf
ifeldwn02 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 12:16 AM   #14
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
ecxb242's Avatar
ecxb242 42/M
 
Join Date: Apr 2006
Location: New Hampshire
iTrader: (0)
Default

Mine came on today...I was sitting idle during lunch and felt the RPMs go way low. When I looked up I noticed they were on...I'll be taking mine in as well since I just hit 33k...
ecxb242 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 01:01 AM   #15
Member
5 Year Member
GROUNDED 30/M
 
Join Date: Nov 2006
Location: Wilbraham, MA
iTrader: (0)
Send a message via AIM to GROUNDED
Default

why bother to reset the pcm if its underwarranty? take that **** to the dealership and make them fix it.
GROUNDED is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 03:40 AM   #16
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
madmaxbb's Avatar
madmaxbb 38/M
 
Join Date: Nov 2006
iTrader: (0)
Default

Um just curious out of all of you that had this problem what kind of oil do ya use regular or sinthitic :o
madmaxbb is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 09:32 AM   #17
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
ecxb242's Avatar
ecxb242 42/M
 
Join Date: Apr 2006
Location: New Hampshire
iTrader: (0)
Default

Quote:
Originally Posted by madmaxbb
Um just curious out of all of you that had this problem what kind of oil do ya use regular or sinthitic :o
Regular...
ecxb242 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2006, 02:51 PM   #18
Member
5 Year Member
SL Member
 
djmesican's Avatar
djmesican 27/M
 
Join Date: Sep 2006
Location: Liberal, Kansas
iTrader: (0)
Send a message via AIM to djmesican Send a message via MSN to djmesican
Default

i use mobil 1 w/ a toyota oil filter.... is that a bad thing? my check engine light hasn't came on. i barely hit 16k miles in my 05 Auto. hmm. i hope this doesn't happen to mine. if so i'mr eady for it. i have 80k mile warranty though. hehe.
__________________
05 xB
djmesican is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2006, 09:23 AM   #19
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
ecxb242's Avatar
ecxb242 42/M
 
Join Date: Apr 2006
Location: New Hampshire
iTrader: (0)
Default

Strangely enough...they all went away yesterday...no more lights!!!

I'm still bringing it in for my 30k checkup however next week...
ecxb242 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2006, 10:58 PM   #20
Senior Member
5 Year Member
SL Member
bBsactoguy 33/M
 
Join Date: Nov 2004
iTrader: (0)
Default

Honestly, I think this light comes on with those folks who have an intake. The sensor becomes dirty and you just need to clean it.

I had this problem back in summer time and I desperately searched the site for help.

Low n behold, all you need to buy is an electric contact cleaner. You can purchase it in your radio shack, FRy's, or tiger direct.. what ever is clever.

I sprayed the lil uvula looking object, and all that dirt came right off... good as new. Just to be safe I let it dry for like 10mins before putting it back into my intake...

Solved problem.. I think I made a thread of my journey of this hehe...
__________________
I dont know anything about cars. help me. haha
bBsactoguy is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2006, 10:58 PM
Scionlife.com
Scion TC



Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Tags
05, 2005, 2006, check, engine, light, manual, off, owners, reset, scion, trac, vsc, vsctrac, xb


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 09:45 PM.
Advertising - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2014, vBulletin Solutions, Inc.


Forums Backup with Admin Control Panel