Notices
Scion tC 1G Forced Induction
Turbo and supercharger applications...

AEM F/IC/Dezod PnP harness

Old 10-13-2007, 02:16 AM
  #1  
Member
SL Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 80
Default AEM F/IC/Dezod PnP harness

Question: I'm not sure if it's a wiring issue with the harness, but I have the AEM F/IC with the Dezod harness and something seems screwy. Do you guys with the F/IC and the harness notice a mechanical humming noise coming from it(or from the stock ECU, that particular area behind the glovebox) when the F/IC is plugged in? And is it possible it's draining my battery because my car has a problem starting from time to time and it's starting to annoy me. Battery life seems to be fine... If it matters, I have the Dezod Auto S1 kit.
ladlus is offline  
Old 10-13-2007, 06:21 AM
  #2  
aen
Senior Member
10 Year Member
5 Year Member
SL Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Las Vegas!
Posts: 5,749
Default

thats.....a bit wierd. theres nothing mechanical in the f/ic...shoudln't drain your battery either, the way it works is that it's plugged into the factory ecu. so when that's off. the f/ic is off too. unless you wired it up all weird.

do you have a map on it? because if you plug it in without a map the car will have trouble starting and whatnot.

you think you have something hitting hte fan behind hte glove box?
aen is offline  
Old 10-13-2007, 06:59 AM
  #3  
Member
SL Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 80
Default

Yeah, it's strange. It does make a strange humming noise. I hear it when I've driven the car and when I turn it off. And if it's off for awhile (like the next day) I don't hear it at all and then sometimes the car barely turns over... Everything for the F/IC is wired up correct(I think..I hope). I had it tuned (somewhat successful) but it still needs to go back to be worked on some more. Bogs down big time ~40 to 55mph and runs really rich. They were having huge problems tuning it (this is their first F/IC) and after a week or so I picked it up Tuesday and it started off/drove fine (except bogging at 40 to 55).

Wednesday, CEL came on (code said car running too rich) and it drove okay (except still bogging), Thursday car barely cranked over and still had a CEL.

Friday car started in the morning but at 5pm it wouldn't start, and even went dead at an intersection, till I started it again and put it in neutral and kept the revs up, then shift to D. Checked the battery, fully recharged it and everything seemed okay.

Will the tC not start when it has a CEL (because it might enter limp mode, perhaps? Maybe this is the problem...
ladlus is offline  
Old 10-13-2007, 06:57 PM
  #4  
Member
SL Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 80
Default

Okay , well I must be hard of hearing. It's not coming from the F/IC. I thought it was, but it wasn't. The humming noise is coming from the engine bay after I shut the car off you can hear it and it's very loud. Sounds like it comes from the IC section of the car where the O2 and oil sensors get plugged in. When I disconnect the battery, it goes away. Never had this sound till the turbo was installed. Could this be why I've had problems??? Anyone?

-------

UPDATE! I'm not crazy! It HAS to be the F/IC and/or the bloody harness! I disconnected one of the cables going into the F/IC and the noise went away. So, Paul/Joe or anyone with F/IC experience, can you tell me what's going on???? Any way to test the harness??
ladlus is offline  
Old 07-07-2009, 12:32 AM
  #5  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
rmp21115's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 106
Default

its your throttle body thats staying on..i have the exact same setup AND problem... i just unplug the fic every time i know im not gonna be using my car for a while (long enough that my battery could drain)..from what i know the only solution is to wire it to a switch (not sure with wires to use)..OR..get the new harness from AEM that solves that problem...AEM should provide us with a new harness cuz it really is a hassle :/
rmp21115 is offline  
Old 07-08-2009, 03:35 AM
  #6  
Senior Member
10 Year Member
5 Year Member
OhioScions
SL Member

 
jsingh's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: OH
Posts: 1,584
Default

^^ yep its the throttle body that's making that noise.
i read on the forums that the way to fix it is to add a relay or something like that?? (don't know the specific info on it)
jsingh is offline  
Old 07-08-2009, 08:04 PM
  #7  
Sponsor
10 Year Member
5 Year Member

Scionetics
KAD
SL Member
 
paul_dezod's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Western NY
Posts: 11,936
Default

Basically create a relay that activates the TPS wire on the AEM FIC when it's ignition hot only.
paul_dezod is online now  
Old 01-29-2010, 08:40 AM
  #8  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
 
rmp21115's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 106
Default

still doesent work...looks like im gonna be dropping another 300 for a new harness :/
rmp21115 is offline  
Old 01-29-2010, 02:26 PM
  #9  
Senior Member
10 Year Member

5 Year Member
Trader
SL Member
iTrader: (2)
 
crush02342002's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 11,271
Default

where do you live?
crush02342002 is offline  
Old 01-30-2010, 08:49 AM
  #10  
Senior Member
10 Year Member
5 Year Member
SL Member
iTrader: (1)
 
ScionFred's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Baltimore, MD, USA
Posts: 3,387
Default

Plug your laptop into the FIC with the ign off. Pull up the gauges and check the battery voltage. It should read zero. If it reads 12V +/-, you need to find another place to tap FIC ign-switched +12v power from.
ScionFred is offline  
Old 01-30-2010, 01:47 PM
  #11  
Senior Member
10 Year Member

5 Year Member
Trader
SL Member
iTrader: (2)
 
crush02342002's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 11,271
Default

Originally Posted by ScionFred View Post
Plug your laptop into the FIC with the ign off. Pull up the gauges and check the battery voltage. It should read zero. If it reads 12V +/-, you need to find another place to tap FIC ign-switched +12v power from.

^^ this....sure beats trying to go through the wireing with a meter...lol
crush02342002 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
SloTC1
PPC: Engine / Drivetrain
14
08-16-2018 02:45 PM
prescottn
Scion tC 2G ICE & Interior
5
04-26-2016 01:14 AM
prescottn
Scion iM Discussion Lounge
6
10-08-2015 05:31 PM
vi3tb0i09
PPC: Engine / Drivetrain
2
09-23-2015 08:32 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: AEM F/IC/Dezod PnP harness


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.