tC makes a dragging scraping sound - Scionlife.com

Go Back  Scionlife.com > Scion tC First Gen > Scion tC 1G Owners Lounge
Reload this Page >

tC makes a dragging scraping sound

Notices
Scion tC 1G Owners Lounge
2005-2010 [ANT10]

tC makes a dragging scraping sound

Reply

 
 
 
Old 11-10-2011, 05:14 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Default tC makes a dragging scraping sound

2006 tC 90k on motor and 45k on tranny, the tranny was replaced due to "grinding in 2nd gear" under warranty, thought i would just throw out that it does have a newer transmission, this was done when the 1st owner had it i am now the second owner for the past 10k miles, now to the story

Ive been hearing this annoying sound coming from the front of the car at lower speeds from a stop up to 25 30
It sounds like my car is dragging something but it is not. It hasnt affected how the car performs and it still runs strong, i love my tC! thats why i want this fixed

it tends to happen from a start and then after i let the car go after accelerating wether fast slow normal, i hear it when i leave the light and when i let go of the throttle, id like to rule out the tranny and clutch a friend and i are going to take a more serious look at everything but i really want feedback to hear what anyone else has to say any help would be appreciated!

Motor mount?

Last edited by MR_LUV; 11-03-2017 at 01:56 AM.
the425tc is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2011, 09:56 AM
  #2  
Senior Member
10 Year Member
5 Year Member
SL Member

 
Join Date: Jul 2004
Location: Michigan
Posts: 3,900
Default

Originally Posted by the425tc View Post
2006 tc 90k on motor and 45k on tranny, the tranny was replaced due to "grinding in 2nd gear" under warranty, thought i would just throw out that it does have a newer transmission, this was done when the 1st owner had it i am now the second owner for the past 10k miles, now to the story

Ive been hearing this annoying sound coming from the front of the car at lower speeds from a stop up to 25 30
It sounds like my car is dragging something but it is not. It hasnt affected how the car performs and it still runs strong, i love my tc! thats why i want this fixed

it tends to happen from a start and then after i let the car go after accelerating wether fast slow normal, i hear it when i leave the light and when i let go of the throttle, id like to rule out the tranny and clutch a friend and i are going to take a more serious look at everything but i really want feedback to hear what anyone else has to say any help would be appreciated!

Motor mount?
might be a motor mount.. but.. check the dust shield behind the front brake rotors/discs. That has happened before on the tC and it causes a kind of scraping noise. Just pushing it back lightly to bend it will stop it usually. I bet if you drove around in a circle you'd hear it too, I could be wrong but hey it's something to check out.
sciontc_mich is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2011, 02:30 PM
  #3  
Member
 
HitManRus's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Brookline, MA
Posts: 38
Default

Might want to consider checking wheel bearings too. I had a sound like that too, took it to toyota and they said my wheel bearings are gone.
HitManRus is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2011, 02:39 PM
  #4  
Senior Member
SL Member
iTrader: (1)

 
trueBA's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: San Antonio, Tx
Posts: 177
Default

When it happened to me it was the dust shield. just pushed it back and no more noise!
trueBA is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2011, 02:54 PM
  #5  
Junior Member
 
manuelmayhem's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 28
Default

I would check bearings too i heard a similar sound on my old Mitsubishi and it was the bearings
manuelmayhem is offline  
Reply With Quote
Old 11-10-2011, 07:14 PM
  #6  
Senior Member
5 Year Member
SL Member

 
criminaltc's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: 608
Posts: 2,229
Default

A bearing isn't "scraping". The dust shield is "scraping". Push the dust shield back.
criminaltc is offline  
Reply With Quote
Old 11-11-2011, 07:25 AM
  #7  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Default

bearings were another thought, im gonna try to mess with the dust shield and see if i can push it back and keep it snug. The more i thought about it i now realize it never made the noise until i got my new wheels put on maybe something in the process of when they put on the new tires and mounted the wheels on the car something got snagged, i havent taken a great look at it since ive been working 10s everyday and its been pitch black when i get off work but saturday i plan on playing with the car but as far as i can tell i dont see anything actualy dragging or rubbing on the tires. Ill keep you posted after saturday and thanks for the suggestions!
the425tc is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Ferretgrrl
Scion iQ Owner's Lounge
2
10-15-2018 02:50 AM
evolving_machine
Scion tC 2G Owners Lounge
14
03-05-2015 02:49 PM
psturm
PPC: Engine / Drivetrain
0
02-18-2015 11:12 PM
corbmonster
All Other Vehicles
0
01-24-2015 05:22 PM
ToyTuners
Scion xA/xB 1st-Gen Suspension & Handling
6
11-04-2003 07:17 AM


Thread Tools
Search this Thread