2005 xB Crank but No Start.. - Scionlife.com

Notices
Scion xA/xB 1st-Gen Drivetrain & Power Engine and transmission discussions...

2005 xB Crank but No Start..

Old 01-13-2019, 07:55 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 1
Default 2005 xB Crank but No Start..

Just wanted to contribute since I refer to this forum regularly.

I recently had an all of a sudden no start one day. It would crank over but not start. My immediate thought was fuel pump. I went to Autozone and got just the pump (not the whole cartridge since it was 1200 dollars). I changed it and reinstalled. Still no start. I drained the battery trying different things including using carb spray. Nothing. Then I begin second guessing myself and went and found a wiring diagram online and I started eliminating things.

i had power at my coils, power to the fuel pump...I could feel it running and hear it. So that eliminated my ignition switch. I checked resistance on my crankshaft position sensor...around 1300 ohms. I checked the camshaft position sensor...around 1900 ohms. I checked the camshaft actuator solenoid....around 7 ohms. I checked AC volts on the the crank and cam position sensors by switching my meter to AC, putting the leads on the pins and moving a socket back and forth in front of it to see if the voltage changed. Not sure what it should be, but there was movement. I checked the ohms on my injectors as well...I think around 7 ohms. All checked and no start. I pulled all plugs and coils and grounded to case to check for spark. All good. Checked gap...all good.

i reverted back to my original thought....fuel, air, and spark. I know I had air...I know I had spark....I thought I had fuel with the new pump.

As it turns out, i did NOT have fuel. The fuel pump was full of air and not moving fuel. I disconnected the firewall line and bumped the key. I got fuel to the front. Reconnected everything..........still no start. I added carb spray again. No help. I sat in the car and the fuel pump sounded different...not full of air....I knew it had fuel in it now. I unplugged the connector on the fuel pump as I was starting it and it fired up! I connected the fuel pump back and it died....ugh! I put more carb spray in and left the connector off of the fuel pump. When it started with the spray the second time, i pumped the gas pedal and it stayed going....i plugged the pump back in and had to pump the gas a couple times and it stayed running.

Looks like I had air in the fuel line. It is running good now.

I just wanted to document my experience to hopefully help someone else.


*Moved to Correct Forum by Administrator

Sticky Where to Post Your Question

______________________________

Last edited by MR_LUV; 01-13-2019 at 09:49 PM. Reason: Moved to Correct Forum by Administrator
05XB901 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Podolan
Scion xB 2nd-Gen Drivetrain & Power
6
06-22-2017 08:00 PM
Boomshaker
Scion xB 1st-Gen Owners Lounge
4
07-25-2016 10:14 PM
DCN2TWEEK
Scion xA Owners Lounge
2
06-22-2015 05:54 PM
gp1817
Scion tC 1G Drivetrain & Power
10
06-04-2009 07:34 PM
enjoithis
Scion tC 1G Forced Induction
17
02-24-2009 05:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2005 xB Crank but No Start..


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.