Suspension Rattle - Scionlife.com



Scion xD Suspension & Handling Coilovers, Shocks, Airbags, Swaybars...

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-01-2012, 09:01 PM   #1  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Thread Starter
 
XLR8R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 207
Default Suspension Rattle

I changed my shocks to the tokico blues, and ever since there has been a really bad rattle coming from the front shocks when i drive at low speeds (around 20mph). i can even feel the rattle in the clutch peddle when i press it down. i saw on here that this has happened to some of yall also and yall said to change out the sway bar end links, and so i did that, but it is still rattling just like before. any help would be so greatly appreciated.

thank you
XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2012, 01:58 AM   #2  
Senior Member
5 Year Member
SL Member

 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,088
Default

Check the torque settings of everything you messed with. You may also have a metal to metal contact somewhere. I know, the latter is more of a stab in the dark as usually it is characteristic of a grinding sound, but you never know. Check for clearance issues at the top of the strut mounts in the engine bay. Take it for a spin after you tightened everything to the appropriate torque setting. If the rattle is gone, consider using loctite.

If this doesn't fix it (and I know, this will create a lot of work for you but it is necessary for troubleshooting), consider swapping by to OEM shocks for the front and see if the rattle is there. Then inspect the new shocks for any issues, reinstall them, check clearance issues, and torque everything properly. Take it for a spin.
pyroman131 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2012, 03:16 AM   #3  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Thread Starter
 
XLR8R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 207
Default

the noise is more like a grinding sound. i have checked and tightened all of the bolts in the wheel well, but have not yet looked at the top of the strut under the hood. i am begining to wonder if it is the assembly of the shock and spring together. i have done many suspension jobs in the past, but maybe i forgot to tighten something or put something back together wrong this time. But as i said before the sound is alot more like a grinding noise than it is a tapping noise.
XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 12:20 AM   #4  
Senior Member
SL Member

 
homestretch123's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: New Jersey
Posts: 102
Default

Quote:
Originally Posted by XLR8R View Post
the noise is more like a grinding sound. i have checked and tightened all of the bolts in the wheel well, but have not yet looked at the top of the strut under the hood. i am begining to wonder if it is the assembly of the shock and spring together. i have done many suspension jobs in the past, but maybe i forgot to tighten something or put something back together wrong this time. But as i said before the sound is alot more like a grinding noise than it is a tapping noise.

iv got the same problem on the drivers side. was going to replace my springs but ran out of time so we put everything back and torqued everything but now i have this noise and have no idea whats causing it.
homestretch123 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 06:06 PM   #5  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Thread Starter
 
XLR8R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 207
Default

the noise has reduced since i changed out my end links, but it still happens every now and the. the old end links seamed to have very lose joints on them so i figured that was the problem, but the more i hear it the more it seams like it is coming from the top of the strut. im just not sure though and i hate having this imperfection on my car.
XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 06:24 PM   #6  
Senior Member
SL Member

 
homestretch123's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: New Jersey
Posts: 102
Default

Quote:
Originally Posted by XLR8R View Post
the noise has reduced since i changed out my end links, but it still happens every now and the. the old end links seamed to have very lose joints on them so i figured that was the problem, but the more i hear it the more it seams like it is coming from the top of the strut. im just not sure though and i hate having this imperfection on my car.

yeah i know i hate it. im getting all new struts soon gonna go with kyb and what end links did you get? i was looking into getting moog.
homestretch123 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 06:09 AM   #7  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Thread Starter
 
XLR8R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 207
Default

my end links were just oem replacements that i found on ebay. 26 bucks for the set. best deal i found.

more info on this would be great if anyone has some more advice about this problem.
XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2012, 04:50 AM   #8  
Senior Member
5 Year Member
SL Member
Thread Starter
 
XLR8R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 207
Default

really? no more word on how i can fix this? nobody knows anything about it?
XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 12:41 AM   #9  
Senior Member
5 Year Member
SL Member

 
cuball's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 170
Default

I replaced my end links with the Moog's. They are more expensive but they are a better end link.

The rattle I was experiencing was the strut hats rattling in the body housing. Once the new end links where put in, it positioned the hats better in the body and didnt allow for them to hit the body. Your problem sounds different. Sounds like it metal to metal scraping. The only thing I can think of, is the shield in the back of the brake rotors, which I think you would of noticed and corrected.

Sounds like it may require a complete tear down and inspection of your work.
cuball is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2018, 04:26 PM   #10  
Junior Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 1
Default

Same "sounding" problem on my 2010 xD (excruciating rattle that sounds like front end going to fall off that you could feel in the steering and through the floor).... finally turned out to be completely corroded bolt (corroded right through...in two pieces!) holding steering assembly to front suspension crossover sub-assembly; the steering unit was loose and moving around...took an independent garage to find and fix...BAD BAD Toyota Svc Dept...they looked at it repeatedly and said the problem could not be found...even keeping it for 3 days and taking a close look said they found nothing...this should be looked into by NTSB....$650 repair but car is completely quite now. Just waiting for my other xD to have the issue...

Last edited by MR_LUV; 02-13-2018 at 01:24 AM. Reason: typo
Robo is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tC: Boosted tC part out ***NEED GONE*** SloTC1 PPC: Engine / Drivetrain 13 03-19-2018 04:54 AM
Oil Consumption Fix 2AZ-FE Engine yupinmytC Scion tC 1G Drivetrain & Power 13 08-28-2017 11:01 PM
Custom Magnaflow exhaust on new iM prescottn Scion iM Discussion Lounge 0 09-22-2015 01:30 PM
Voodoo13 Suspension Subaru86 Scion FR-S Owner's Lounge 0 09-14-2015 12:51 PM
HELP! 2006 Scion TC P0011 Cam Position (A) timing over advanced steeze69 Scion tC 1G Drivetrain & Power 0 09-07-2015 10:57 PM


Tags
2009, bay, changed, coming, engine, hear, hearfeel, metal, rattle, rattling, scion, shocks, spinning, suspension, xb

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT. The time now is 04:34 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.